C2. Ball rodó de Menàrguens

17. Ball rodó de Menàrguens

Un cop localitzades les notes de l'escala de Do en l'àmbit proposat (C2) ens disposem a llegir aquest ball rodó que tan agrada els sacaires. Encara que sembla que tingui moltes notes veurem que podem trobar-les gairebé totes en només tres botons. Les notes doblades (compassos 9-10, 13-14) es poden tocar amb un cert èmfasi.

arxius adjunts
Download this file (17.menarguens.pdf)17.menarguens.pdf104 Kb

C2. Cançó de pandero

18. Cançó de pandero

Per aquesta cançó que, paradoxalment, tal vegada no sigui una cançó de pandero, hem triat un acompanyament ternari que li escau com un vestit a la mida. En una relectura ja més elaborada, els finals de frase que es repeteixen podríen doblar-se per terceres, a mode d'una resposta coral.

arxius adjunts
Download this file (18.pandero.pdf)18.pandero.pdf60 Kb

C2. Les nyacres

19. Les nyacres

Diverses propostes se'ns acudeixen per a enriquir una mica aquesta cançó un cop que la seva lectura hagi quedat ja superada: A nivell rítmic, podríem assajar de silenciar el segon baix de cada compàs (a la part A), mentre que a la part B podríem jugar a alternar els baixos de G am D, i els baixos de C amb E, creant així una dinàmica roda d'acompanyament. Pel que fa a la mà dreta hi queda molt bé lligar les dues primeres corxeres i picar les altres dues en els compassos: 2 al 6, i 10.

arxius adjunts
Download this file (19.nyacres.pdf)19.nyacres.pdf105 Kb

C2. El pobre terrisser

20. El pobre terrisser

Una cançó popular ben estesa pel territori, en presentem una de les versions empordaneses. Seguint amb l'exploració del baixos a l'acompanyament podríem, en el compassos 3 i 16, on la melodia allarga una nota o bé conclou, tocar, en lloc d'un baix i dos acords, els tres baixos corresponents a l'arpegi de Do: Do, Mi, Sol.

arxius adjunts
Download this file (20.terrisser.pdf)20.terrisser.pdf83 Kb

C2. Ball de sant Ferriol

21. Ball de sant Ferriol

Una nova proposta d'acompanyament a negres: observarem el caràcter tan diferent que pren la cançó en doblar l'acompanyament a corxeres al reiniciar la cançó (fer un Da Capo).
Farem atenció a mantenir el tempo inicial (metrònom a 90 aprox.) amb independència de quin sigui el patró d'acompanyament.

arxius adjunts
Download this file (21.ferriol.pdf)21.ferriol.pdf83 Kb

C2. Gegants d’Olot

22. Gegants d’Olot

Encara que la melodia s'enfila per damunt del pentagrama fins la nota Do no caldrà patir gaire per localitzar-la: es troba tan sols un botó més enllà del sol, com era d'esperar. Aprofitem aquí per prendre consciència que en el rengle de Do sempre hi trobarem, en el sentit tancar de la manxa i successivament repetides, les tres notes de la tríada de Do Major (les mateixes que configuren l'acord de Do que tenim a mà esquerra): Do, Mi, Sol.

arxius adjunts
Download this file (22.gegants.pdf)22.gegants.pdf114 Kb

C2. Ball de bastons

23. Ball de bastons

Podríem dir que aquest ball de bastons es pot tocar amb una única posició de la mà dreta, però amb una particularitat que anirem trobant sovint en d'altres cançons: el dit índex, que anomenem 1, se n'ocupa de dos botons, és a dir que pivota, mentre la resta de dits (2, 3 i 4) es mantenen fixos en una posició única tota la cançó.

arxius adjunts
Download this file (23.bastons.pdf)23.bastons.pdf107 Kb

C2. El gitano

24. El gitano

Per si no n'hem tingut prou de pivotar amb l'índex de la mà dreta amb el Ball de Bastons, una altra racció amb El Gitano. Aquí però, farem atenció al compàs 8, on es proposa d'acompanyar amb l'acord de dominant (G). Excepcionalment l'anirem a cercar en sentit tancat tal com ja s'indica (+). L'excepció ve del sentit tancat, ja que el dominant apareix en altres moments del tema però en sentit obert i per tant en els mateixos botons que l'acord de tònica (C).

arxius adjunts
Download this file (24.gitano.pdf)24.gitano.pdf85 Kb

C2. Jam with me

25. Jam with me

Celebrem que arribem a llegir el tema 25 amb una proposta un xic més llunyana (només en el mapa). Procedirem a llegir amb calma mirant de gaudir amb el nyigo-nyigo (obre i tanca, estitra i arronsa) de la nostra manxa les petites notes d'aquest two steps. Procurem fer moviments petits i suaus amb la manxa. Toquem lligant primer i més endavant intentem de picar. Provem també de tocar amb swing (allargant la primera i escurçant la segona de cada parella de notes). A continuació posem-hi la mà esquerra, però només quan ja no signifiqui una dificultat sinó més aviat un joc més. Finalment encarem la variació i observem que ara l'acord que predomina és més el G que no pas el C.

arxius adjunts
Download this file (25.jam.pdf)25.jam.pdf127 Kb